dinsdag, juni 20, 2006

Introvert!

Je kent dat gevoel misschien wel.
Je staat daar maar alleen te staan op een feestje, totaal onwennig. Het liefst zou je nu direct nog vertrekken, maar je hebt beloofd dat je zou komen, dus blijf je maar en zet je beste ik-vermaak-me-best gezicht op.
Je zit in een vergadering waar alle beslissingen genomen worden door de mensen die het hardst roepen en het minst van de zaak afweten. Jij hebt persoonlijk veel betere ideeën, maar je krijgt hier geen speld tussen, en al zou je dat doen, bij de minste tegenkanting zou je toch terug in je schulp kruipen.
Introvert? Het is geen schande. Psychologiemagazine van februari maakt komaf met het feit dat introverte mensen de maatschappij niks bijbrengen. Inegendeel.
Het was Jung die als eerste de term introvert en extravert introduceerde. Amerikaans psychologe Marti Olsen Laney schreef er een boek over, Het introverte type. Het introverte type heeft een imagoprobleem stelt ze. In een wereld waarin verwacht wordt dat alles snel gaat, activiteit wordt aangepezen en we bloot staan aan een massa externe prikkels, is er blijkbaar alleen nog plaats voor extraverte types. Neem daarbij dat volgens Marti Olsen Laney zowat 75% van de mensen extravert is, dan zijn de introverten fel in de minderheid. Zelfs al lijken deze cijfers overdreven en worden deze afgezwakt, dan nog blijft de introvert, die het moet hebben van introspectie, snel last heeft van overprikkeling en als minder empathisch wordt bestempeld , een buitenbeentje.
Toch heeft de introvert een aantal unieke eigenschappen. Ze kunnen hun aandacht goed richten en zijn daarom kunnen ze een onderwerp grondig en diepgaand analyseren. Stoor ze echter niet, want het is een noodzaak dat ze in alle stilte en rust kunnen werken. Ze zijn meester in het luisteren, dit in tegenstelling tot de extravert die zichzelf graag hoort praten. De introvert hoeft niet aan het woord te zijn, integendeel, hij voelt zich het meest comfortabel in een situatie waar hij kan luisteren en analyseren. Ondanks die schijnbare onbewogenheid en overdreven vriendelijkheid die extraverten etaleren, is de intravert aangewezen om diepe, langdurige vriendschappen mee te onderhouden.
Om te bewijzen dat introvertie wel degelijk zijn nut heeft, verwijst Laney naar de evolutiebiologie. Als extravertie dé aangewezen overlevingsstrategie zou zijn, dan zouden alle introverten nu al uitgeëvolueerd zijn. Toch is dit niet het geval en dat bewijst volgens Laney het nut van een bedachtzame, terughoudende kracht die voorkomt dat de mensheid zich zonder omzien in de gekste avonturen zou storten. Al leveren de extraverten de stoutmoedigste plannen, het is de intravert die ze plant, in goede banen leidt en er voor zorgt dat er niet té veel verkeerd gaat.
Ben je, zoals ik, introvert aangelegd? Er bestaan voldoende middelen om toch aan je trekken te komen.
Start een blog. Het is zo anoniem als je zelf wilt, en het geeft je de mogelijkheid je eigen ideeën en denkbeelden uiteen te zetten zonder overschreeuwd te worden door die lastige extraverten die er toch niks van snappen.
Zoek mensen op het internet waar je mee kan praten. Jij bent per slot van rekening degene die kan luisteren, en de meeste mensen hebben een luisterend oor nodig. Doe het via mail, zo heb je de tijd te analyseren en te antwoorden, en niet op een chatbox waar alles flitst en heen en weer gaat en je toch niet kan volgen.
Sluit je af van prikkels. Ik schrijf meestal 's nachts, in het donker, ver weg van alle prikkels komen de beste gedachten voort.
Ga uit van je eigen kracht, want die heb je, en trek je niks aan van wat een extravert daar over te zeggen heeft. Dat is toch maar oppervlakkige praat.
Introspectie is goed, maar stop er mee als het je meer zelfkritiek oplevert dan positieve dingen.

En onthoudt: Introvert zijn is geen schande!

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Volledig akkoord dat intravert zijn geen schande is. Ik krijg altijd het verwijt dat ik te introvert ben, vooral als ik ga solliciteren.
Nu heb ik enkele positieve tegenargumenten voor mijn volgende gesprek.
Bedankt,

Vincent

28 april, 2008 14:04  

Een reactie posten

<< Home